WaanVlucht
Korenproject in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog.
Het Brussels Brecht-Eislerkoor is initiatiefnemer voor een korenproject dat deel uitmaakt van een ruimer desertieproject in samenwerking met de vredesbeweging. Soldaten hebben altijd gezongen, maar vredesmilitanten ook. Er bestaan verrassend veel desertie- en antioorlogsliederen doorheen alle tijden en landen en meer bepaald ook liederen en gedichten die stammen uit de periode van de Groote Oorlog. Een groots opgezet korenproject met internationale uitstraling dat het verzet tegen de oorlog en desertie tijdens deze oorlogsjaren onder de aandacht wil brengen, mag dan ook bij de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog zeker niet ontbreken. Het Brussels Brecht-Eislerkoor verdiende zijn sporen onder andere door de organisatie in 2009 van The Shouting Fence, een cantate voor groot koor met 300 zangers uit 1O koren van over heel België, 10 solisten en twee percussionisten (muziek Richard Chew en Orlando Gough).
We kozen voor WaanVlucht als titel voor het ruime desertieproject. WaanVlucht is een samentrekking en woordspel van Waanzin en Vaandelvlucht. De voorlopige werktitel voor het korenproject is “Ode aan de Deserteur”. Er zijn twee grote koorevenementen voorzien telkens op de Internationale Dag van de Vrede (21/09/2014 en 20/09/2015). Daartussen zijn verschillende lokale concerten en initiatieven mogelijk. We hopen dat koren in binnen- en buitenland zich aangesproken zullen voelen om zelf een “spontane” bijdrage te leveren. Bestaande internationale desertie- en vredesliederen zullen opgepoetst en een nieuw koorwerk op basis van of geïnspireerd door gedichten uit de periode van WO-I zal gecomponeerd worden.
1) Op de Internationale Dag van de Vrede 21 september 2014 zal een korenproject plaatsvinden in samenwerking met het Brusselse Kaaitheater, een groot theaterhuis dat gelegen is in een wijk dat de sporen van de Eerste Wereldoorlog draagt. In de drie Belgische landsgedeelten, en met name Mesen, Eben-Emael en in Brussel zullen koren uit België optreden en digitaal met elkaar in verbinding worden gebracht. Karibu en Novecanto (Gent), Kontrarie (Leuven), Omroerkoor (Hasselt) en C’est des Canailles (Luik) zijn reeds geïnteresseerd. Er zijn ook contacten met koren uit Nederland (Jan en Alleman), Frankrijk (La Bande à Rosa, Amiens), Groot-Brittannië (Londen en Sheffield) en Duitsland (Nordhorn en Oldenburg) om een gelijktijdige “artistieke interventie” te doen op een symbolische plek (bv. een deserteursmonument).
2) De afsluiter wordt de wereldpremière van de “12 uur van de deserteur” met een internationaal vredeslied op 20 september 2015. In verschillende landen die deelgenomen hebben aan de grote slachtpartij, worden aaneensluitend 12 uur lang koorconcerten georganiseerd. Het gemeenschappelijke vredeslied wordt overal uitgevoerd en live gestreamd naar het Kaaitheater, in Brussel overgedragen. Het geheel zal wereldwijd via internet te volgen zijn. Er zijn reeds contacten met koren uit Vancouver (Canada), Seattle (Verenigde Staten) Wellington (Nieuw-Zeeland), Sydney (Australië) en met de koren uit onze buurlanden. De internationale koepel choralnet.org stelt haar kanalen ter beschikking om andere koren te contacteren uit landen die soldaten in de loopgraven verloren hebben.
3) Tussen deze twee grote korenevenementen zijn lokale concerten welkom van de deelnemende koren :
- naar aanleiding van de herdenking van het kerstbestand in Mesen in 1914 (december 2014)
- ter opluistering van een internationaal colloquium in Brussel (voorjaar 2015)
- ter ondersteuning van een rehabilitatie-initiatief voor gefusilleerde deserteurs (?)
- lokale concerten in België, bv in samenwerking met de “Martelaarssteden”
Het Brussels Brecht-Eislerkoor heeft voor dit korenproject reeds samenwerkingsakkoorden met volgende partners : Kaaitheater Brussel, Lahaag vzw, Peace Village Mesen, Karibu (Gent), Kontrarie (Leuven), Choralnet (Chicago). Het Brussels Dichterscollectief is gevraagd om mee te werken. Volgende kunstenaars hebben hun medewerking reeds toegezegd : Frederic Rzewski (componist), Ruud Gielens (regisseur), Geert Buelens (samensteller van de internationale poëziebundel “In het slijk geplant”) en Geert Aertsen (video- en internetkunstenaar bij Lahaag.org).
Contact :
Brussels Brecht-Eislerkoor
p/a Antoine Baeckstraat 108
B-1090 Brussel
brusselsbrechteislerkoor@gmail.com
Dirigente Lieve Franssen
Voorzitster Sabine Verlinden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten